Міноборони росії заявило про отруєння своїх військових на Запоріжжі та звинуватило Україну у використанні хімічної зброї

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністерство оборони росії повідомило, що військові рф отруїлися в окупованій Василівці Запорізької області. Там звинуватили Україну у використанні хімічної зброї.

Про це пише російське відомство у своєму Telegram-каналі.

«31 липня російських військовослужбовців, які виконували завдання в районі населеного пункту Василівка Запорізької області, доставили до військового госпіталю з ознаками сильного отруєння. Обстеження виявило в організмі військовослужбовців отруйну речовину — ботулотоксин типу «В», — зазначили в міноборони.

Там також заявили, що додатковий аналіз провели в Головному науково-дослідному випробувальному інституті військової медицини міноборони росії і там теж підтвердили отруєння ботулотоксином. За даними розслідування Bellingcat, саме це відомство в росії залучене до нелегальної програми виготовлення і зберігання хімзброї, зокрема «Новачка».

Крім цього, у росії зазначили, що додатково перевірять отруєння очільника окупаційної адміністрації Херсонщини, гауляйтера сальдо.

Що таке ботулотоксин?

Один з найпотужніших природних токсинів, який віднесений до біологічних агентів, що можуть бути визнані біозброєю. Ботулотоксин виробляють бактерії Clostridium botulinum, що живуть у ґрунті. Саме ботулотоксин є основною причиною ботулізму — важкого отруєння. Потрапити в організм людини він може після вживання отруєної риби або мʼяса, наприклад якщо їх недостатньо проварити чи просмажити, чи консервів з них.

У ХХ столітті США проводили випробування хімічної та біологічної зброї на основі ботулотоксину. Також нього виготовляють ботокс для косметичних процедур.

  • 5 серпня російські видання Baza та RT із посиланням на джерела повідомляли, що голова окупаційної «адміністрації» Херсонської області володимир сальдо перебуває в медикаментозній комі. За даними Baza, його госпіталізували з Криму до однієї з московських лікарень. Зрадника, ймовірно, отруїли — його стан вкрай тяжкий.