Довженко-Центр заявив про свою ліквідацію за наказом Держкіно. Працівників звільнять

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національний центр Олександра Довженка заявив, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про його реорганізацію, який, по суті, означає ліквідацію установи.

Про це пресслужба Центру повідомила у Facebook.

13 червня Довженко-Центр офіційно перейшов у пряме підпорядкування Держкіно. Тепер відомство вирішило провести реорганізацію, яку поки ніяк не пояснило.

Згідно з наказом усі фільми з колекції та майно Центру мають передати Державній установі «Науковий центр кінематографії України», яку в Центрі назвали «сплячою» установою, створеною за часів Януковича й абсолютно бездіяльною. У Центрі кажуть, що ця установа з моменту створення у 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо.

Центр вказує, що з його структури має бути виокремлено Державне підприємство «Українська анімаційна студія», до якої передадуть авторські права на українську анімацію. У наказі при цьому не згадано про кіноархівну та музейну колекції. У Центрі вважають рішення Держкіно необґрунтованим.

Окремо зазначається, що співробітників Довженко-Центру мають повідомити про можливе звільнення.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко пізніше заявив, що в рішенні Держкіно «не йдеться про ліквідацію, а тільки про реорганізацію».

«Ми в будь якому випадку проти ліквідації та нехтування кіноспадщиною. Але впевнений, що роз’яснення Держкіно розставить всі крапки над «і», — написав він у Telegram.

  • Довженко-Центр вивели зі сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики та передали Держкіно за рішенням Кабміну наприкінці січня 2022 року. Тоді в Центрі заявили, що їм не озвучили перспективи та не врахували думку колективу.
  • До цього у 2021 році Центру мав проблеми з фінансуванням і протиріччя з Держкіно. Тоді ж лунали заяви, що переведення Центру до сфери управління Держкіно буде вкрай негативним.