Словаччина планує передати свої бойові літаки Україні вже у вересні. Але хоче за них якусь компенсацію

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Словаччина, найімовірніше, наступного місяця відправить свої бойові літаки до України. За це вона планує отримати або кошти від Євросоюзу, або військову техніку від НАТО.

Про це пише RTV.

З початком війни словаки отримали серйозну проблему із ремонтом своїх радянських літаків МіГ-29. Їм уже 30 років, і найближчим часом літаки мають списати. Міноборони Словаччини неодноразово скаржилося, що знайти покупця на таку техніку майже неможливо.

Тому наприкінці серпня ці літаки остаточно спишуть і шукатимуть спосіб їх позбутися. У Міноборони оцінюють один літак в €300 мільйонів.

«Наш інтерес у тому, щоб ці літаки пішли в Україну. Тому можливий сценарій, що Словаччина надасть Україні літаки та отримає щось адекватної вартості взамін з іншої країни, що їй потрібно для своєї оборони», — заявила речниця Міноборони Мартіна Коваль Какащикова.

  • Радянські літаки мають замінити американськими винищувачами F-16, але вони прибудуть у країну не раніше 2024 року. Для цього Словаччина звернулися до Чехії з проханням патрулювати її небо, і чеський уряд погодився. Чехи погодилися захищати повітряний простір Словаччини до кінця 2023 року. Почнуть це робити у вересні. Таке ж звернення словаки надіслали й до Польщі. Усі деталі такої угоди будуть закріплені у спільній декларації Польщі, Словаччини та Чехії.