Президент Південної Кореї помилував главу Samsung

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль помилував главу Samsung Лі Чже Єна, якого засудили за хабарництво. Про це повідомляє BBC.

Уряд Південної Кореї пояснив цей крок так: лідер найбільшої компанії країни потрібен знову біля керма, щоб очолити відновлення економіки після пандемії.

У лютому 2017 року суд заарештував Лі, адже той у 2015 році переказав $38 мільйонів подрузі колишнього президента Чхве Сун Сіль. Хабар був за схвалення злиття кількох структур Samsung. У січні 2021 року Лі Чже Єна засудили до 2,5 року вʼязниці, а в серпні того ж року достроково звільнили.

У Кореї в економіці домінують гігантські конгломерати — на 10 найбільших припадає близько 80% ВВП. Вони є сімейними імперіями, які надають широкий спектр послуг. Серед них LG, Hyundai, Lotte та SK. Але Samsung — найбільший і найпотужніший з них.

  • Компанію Samsung Electronics заснував дід Лі Чже Єна, а сам він де-факто очолює її з 2014 року. 25 жовтня 2020 року в Сеулі у віці 78 років помер голова концерну Samsung Лі Гон Хі. У нього були проблеми зі здоровʼям після перенесеного в 2014 році серцевого нападу. Це батько Лі Чже Єна.