Швейцарські військові на гелікоптерах возять воду в Альпи для тварин, які потерпають від спеки та спраги

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Влада Швейцарії залучила армійську авіацію для доставки води на альпійські луки. Там тварини страждають від спраги через високі температури цього літа.

Про це пише Reuters.

Через малу кількість опадів цього року фермери були змушені звернутися до армії, щоб вони привезли тваринам води та запобігли можливій посусі, яка може спричинити нестачу кормів.

Протягом двох тижнів швейцарська армія за допомогою гелікоптерів Super Puma заповнює майже порожні водні резервуари в Альпах, звідки потім фермери братимуть воду для своїх тварин.

Зараз триває двотижнева операція — за допомогою вертольотів Super Puma намагаються наповнити майже порожні резервуари, які використовують фермери для корів, з молоко яких виготовляють сир Грюєр, та інших тварин, таких як свині та кози.

«Цього року спостерігався величезний дефіцит води. Це має великий вплив на пасовища, розведення, а також на рівнинне сільське господарство», — сказав директор сільського господарства швейцарського кантону Фрібург Фредерік Менетрі.

За його словами, без таких поставок тварин довелося б спускати з високих полів, щоб пасти в низині. Але там зазвичай збирають сіно на зиму протягом літніх місяців, і тварини просто зʼїдять свою зимову їжу.

Командувач територіальної армії Швейцарії Матіас Тюшер заявив, що для цієї операції мобілізували шість гелікоптерів. Вона триватиме до 19 серпня. За словами Тюшера, гелікоптери можуть скинути в резервуари загалом близько 400 тисяч тонн води — по 1,5 тонни за кожну поїздку. Подібні операції вже проводили під час посухи 2015 та 2018 років.