Представник України в Міжнародному суді ООН Антон Кориневич пояснив, чому треба ратифікувати Римський статут

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Представник України в Міжнародному суді ООН Антон Кориневич заявив, що Україні треба ратифікувати Римський статут, адже тоді країна отримає можливості у Міжнародному кримінальному суді, яких зараз не має.

Про це Кориневич розповів в інтервʼю «Бабелю».

«Як юрист-міжнародник, я давній фанат МКС і вважаю, що ратифікація Римського статуту ― це було би добре. Але разом із тим, навіть зараз, поки її немає, МКС уже розслідує дії росії в Україні. Після закінчення розслідування він може видавати ордер на арешт за скоєння трьох видів злочинів: геноциду, злочинів проти людяності й воєнних злочинів. МКС насправді має все для того, щоб ефективно працювати щодо ситуації в Україні. Проте ратифікація Римського статуту дозволила б нам, до прикладу, брати участь у виборах прокурора, ми би могли мати свого суддю, ставити питання на порядок денний Асамблеї держав-учасниць. Ратифікація Римського статуту надала б можливості, яких наразі немає», — пояснив Кориневич.

Крім цього, в українському Кримінальному кодексі досі немає «злочинів проти людяності» — Верховна Рада в травні 2021 року проголосувала зміни до Кримінального кодексу, якими вводились злочини проти людяності, чітко описувались воєнні злочини, скасовувались строки давності за цими злочинами тощо. Однак президент і не підписує цей закон, і не накладає на нього вето.

  • Україна підписала Римський статут ще 20 січня 2000 року, але досі так і не ратифікувала його.
  • Міжнародний кримінальний суд почав працювати 2002 року. Він заснований на Римському статуті, який визначає порядок роботи суду, а також те, які саме злочини він розглядає: геноцид, злочини проти людяності (зґвалтування, тортури, депортація), воєнні злочини (вбивство цивільних, знищення цивільного майна, напади на медиків тощо) та злочини агресії (вторгнення в незалежну країну чи напад на неї, окупація якоїсь її території тощо).