США ліквідували в Афганістані лідера «Аль-Каїди»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Афганістані в результаті контртерористичної операції ЦРУ вбили лідера «Аль-Каїди» Аймана аль Завахірі.

Про це агентству Reuters повідомили офіційні особи США.

Завахірі, єгипетський лікар і хірург, допомагав координувати теракти 11 вересня 2001 року, коли загинули близько трьох тисяч людей. Разом з іншими високопоставленими членами «Аль-Каїди» він також планував напад 12 жовтня 2000 року на військово-морський корабель США в Ємені, коли загинули 17 американських моряків і понад 30 отримали поранення. Штати також висунули йому звинувачення за участь у вибухах посольств США в Кенії та Танзанії 7 серпня 1998 року, унаслідок яких загинули 224 людини та понад 5 тисяч зазнали поранень. Аль Завахірі очолив «Аль-Каїду» після того, як у 2011 році Усаму бен Ладена вбили в Пакистані.

Айман аль Завахірі (праворуч) та Усама бен Ладен (ліворуч) дають інтервʼю, 2001 рік.

Wikimedia

Одне з офіційних джерел США на умовах анонімності повідомило журналістам, що 31 серпня ЦРУ вдарило дроном по афганській столиці Кабулу: операція пройшла успішно, жертв серед цивільного населення немає.

У своїй заяві представник талібів Забіхулла Муджахід підтвердив, що удар був, рішуче засудив його, назвавши порушенням «міжнародних принципів».

«Ракета в районі Шерпур вразила будинок. Постраждалих немає, оскільки будинок був порожній», — заявив раніше представник МВС Афганістану Абдул Нафі Такор.

  • «Аль-Каїда» — міжнародна терористична суннітська джихадистська організація. Заснована 1988 Усамою бен Ладеном в Афганістані для боротьби з радянським вторгненням. Після виведення радянських військ з Афганістану «Аль-Каїда» зосередилася на США як «імперії зла», західному світі з його способом життя та культурою, а також на його прибічниках в ісламських країнах. Організація ставить собі за мету створити «Великий ісламський халіфат».