В Офісі генпрокурора оприлюднили деталі справи ексголови СБУ у Криму Кулініча. Його завербувала фсб, а спільником був ексзаступник секретаря РНБО

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

На сайті Офісу генерального прокурора опублікували тексти підозр іншим фігурантам справи щодо колишнього очільника місцевого управління СБУ у Криму Олега Кулініча. Із них можна дізнатися деталі його справи, а також що одним зі спільників Кулініча був колишній нардеп і заступник секретаря РНБО у 2010—2013 роках Володимир Сівкович.

Про це пише «Судовий репортер», а також йдеться в текстах підозр.

Підозри у цій справі наразі отримали начальник 9 управління департаменту оперативної інформації 5 служби фсб рф Ігор Чумаков, співробітник цього управління Олександр Чуліндін, кадрова агентка цього департаменту Марина Терентьєва, колишній заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і сам Кулініч.

За даними слідства, усі вони входили в угруповання, що збирало розвідувальну інформацію на території України. Слідство вважає, що:

  • Чумаков здійснював загальне керівництво, визначав мету і плани, використовував розвідувальну інформацію для підривної діяльності проти України;
  • Чуліндін здійснював загальну координацію, поточне планування та аналізував отриману інформацію;
  • Терентьєва організовувала та здійснювала збір інформації, а також встановлювала канали її передачі. Сама Терентьєва працює під прикриттям фотокореспондента російського інформагентства ТАСС;
  • Сівкович координував діяльність Кулініча та залучених ним осіб;
  • Кулініч безпосередньо збирав інформацію всередині Служби безпеки України.

На думку слідства, Сівкович погодився на співпрацю з фсб не пізніше червня 2019 року. Його мотивацією було повернутися до політичного життя України «під патронатом росії». У червні 2019 року він створив у Москві «політичний офіс», де вербують людей, які можуть шпигувати в Україні. Слідство вважає, що Кулініча теж завербували до червня 2019 року.

Сівкович і Кулініч щонайменше чотири рази спілкувалися протягом 2019—2020 років. Під час цих розмов Кулініч передавав інформацію про діяльність СБУ, про внутрішні протиріччя та кадрові зміни. Також Кулініч впливав на ці призначення, зокрема вони обговорювали між собою необхідність призначити Андрія Наумова першим заступником голови СБУ, щоб взяти під контроль Департамент контррозвідки СБУ.

Також слідство вважає, що Сівкович поставив завдання Кулінічу приховувати від керівництва СБУ наміри росії розпочати повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року. Безпосередньо 24 лютого о 01:03 Кулініч отримав інформацію про підготовку росіян до вторгнення, що мало розпочатися о четвертій ранку. Після цього він мав передати цю інформацію шифрованим повідомленням керівництву СБУ в Києві, однак Кулініч не підписав це повідомлення і не дав наказу своїм підлеглим передати інформацію до Києва. Це, на думку слідства, суттєво знизило обороноздатність країни, не дозволило ЗСУ підготуватися до вторгнення і стало причиною окупації значної частини України.

  • Силовики затримали Олега Кулініча 16 липня. Президент Володимир Зеленський призначив Кулініча головою Управління СБУ у Криму в жовтні 2020 року, а 2 березня 2022 року звільнив його.
  • Після затримання Кулініча президент Зеленський відсторонив генпрокурора Ірину Венедіктову й усунув від виконання обовʼязків голову СБУ Івана Баканова. Згодом Рада їх звільнила.
  • У ДБР повідомили, що Кулініч співпрацював зі спецслужбами рф і передавав їм секретну інформацію. Також він був учасником злочинної організації, яка займалась розвідувальною та підривною діяльністю проти України.