ЗМІ назвали третього американця, якого взяли в полон росіяни

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У червні речник Держдепартаменту Нед Прайс заявив, що США мають інформацію про трьох американців, які зникли під час бойових дій в Україні. Двоє із них — добровольці Олександр Дрюке та Енді Хʼюн, які потрапили в полон 9 червня під час запеклого бою під Харковом. Імʼя третього американця назвали тільки зараз.

Як пише The Guardian, росіяни взяли у полон цивільного афроамериканця Суеді Мурекезі — він не брав участі в бойових діях і був затриманий через нібито участь у проукраїнських мітингах.

35-річний Мурекезі жив у Херсоні з 2020 року, де вів бізнес. За словами брата затриманого, Мурекезі зателефонував йому вранці 7 липня і повідомив, що знаходиться у в’язниці Донецька — де тримають Дрюке і Х’юна. Брату він розповів, що росіяни використовують його у пропагандистських відео. 10 червня у соцмережах окупантів почали з’являтися відео з Мурекезі.

Херсонські друзі американця розповіли, що той зник, коли поїхав шукати пальне для авто.

У Державному департаменті США заявили, що їм відома доля Мурекезі.

  • 12 липня The Washington Post писала, що США намагаються витягнути з російського полону Дрюке та Хʼюна.
  • У «днр» також утримуються 28-річний британський доброволець Ейден Аслін, 48-річний колишній військовий Королівського англійського полку Шон Піннер і 21-річний підданий Марокко Брагім. Усіх трьох хочуть стратити.
  • Росія не хоче гарантувати безпеку полонених громадян США і Британії та стверджує, що на них не поширюються положення Женевських конвенцій.