Україна закликала Канаду скасувати рішення щодо турбіни для «Північного потоку»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство закордонних справ України закликало Канаду скасувати рішення щодо передачі Німеччині турбіни, яка необхідна для обслуговування газопроводу «Північний потік».

Про це йдеться у заяві МЗС.

«Остання канадсько-німецька домовленість і оголошене на її основі рішення [про повернення турбіни] — це підлаштування санкційного режиму під забаганки росії. Цей небезпечний прецедент йде врозріз з принципом верховенства права і матиме лише один наслідок — зміцнить почуття безкарності Москви. Росія може продовжувати постачання газу в Німеччину у повному обсязі без турбіни, що стала предметом дискусії», — заявили у МЗС.

Українська сторона акцентує на тому, що рф може продовжити безперервне постачання газу до ЄС, навіть якщо з якоїсь причини транспортування «Північним потоком» є неможливим. Зокрема, росія може використати вже оплачені нею транзитні потужності через Україну. Однак росіяни навмисно скорочують поставки, щоб шантажувати ЄС та змусити створити певні винятки із санкцій.

«Передача турбіни «Північного потоку — 1» дозволить росії й надалі використовувати енергетику як інструмент гібридної війни проти Європи. Закликаємо уряд Канади скасувати це рішення, а також забезпечити цілісність режиму санкцій», — додали у МЗС.

  • 10 липня міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон повідомив, що його країна зробить виняток із запроваджених проти росії санкцій і поверне Німеччині турбіну, яка необхідна для обслуговування газопроводу «Північний потік».
  • Генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон заявив, що Канада скорилася тиску, а росія продовжить шантажувати ЄС.