Україна подала до Міжнародного суду ООН докази порушення росією Конвенції про запобігання геноциду

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністерство закордонних справ України надіслало до Міжнародного суду ООН меморандум у справі проти рф за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. У ньому містяться докази того, як росія маніпулювала терміном «геноцид» для виправдання своєї агресії.

Про це пише пресслужба МЗС.

«Меморандум України показує, як з 2014 року росія поширювала брехливий наратив, звинувачуючи Україну та її посадових осіб у вчиненні геноциду. росія використала ці звинувачення як привід для початку нової фази агресії проти України: розпочавши повномасштабне вторгнення, здійснюючи звірства проти тисяч невинних українців, змушуючи мільйони українців покидати свої домівки та завдаючи десятки мільярдів доларів збитків, знищуючи міста та села», — йдеться у повідомленні.

Сам російський президент путін зазначав, що росія здійснили вторгнення для припинення так званого «геноциду». Ця заява є свідченням зловживання та порушення росією своїх обовʼязків за Конвенцією про запобігання геноциду.

Також Україна вказала, що росія порушила наказ Міжнародного суду від 16 березня, в якому той постановив, щоб рф негайно припинила війну на території України.

«росія має заплатити за свою нелюдську поведінку та за руйнування й страждання, яких вона завдала Україні та українському народу. Сьогоднішнє подання до найвищого судового органу Організації Об’єднаних Націй є важливим кроком у процесі притягнення росії до відповідальності та отримання від неї відповідного відшкодування», — пояснили в МЗС.

  • 26 лютого 2022 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН про порушення росією Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Також Україна відразу подала клопотання про запобіжні заходи, в яких просила суд ООН наказати росії зупинити війну в Україні. Саме «геноцидом» населення окупованого Донбасу путін обґрунтовує російське вторгнення в Україну.
  • 16 березня Міжнародний суд ООН зобовʼязав росію припинити бойові дії на території України до ухвалення рішення у справі про «геноцид».