НАТО підтвердило право України на вступ до Альянсу. В ОП відповіли, що Київ зберігає курс на інтеграцію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

НАТО підтвердило рішення Бухарестського саміту 2008 року та всі наступні рішення щодо права України й Грузії на вступ до Альянсу.

Про це йдеться у Стратегічній концепції НАТО, затвердженій на саміті в Мадриді.

«Ми продовжимо розвивати наше партнерство з Боснією і Герцеговиною, Грузією та Україною для просування наших спільних інтересів у євроатлантичному мирі, стабільності та безпеці. Ми підтверджуємо рішення, ухвалене на Бухарестському саміті 2008 року, і всі наступні рішення щодо Грузії та України», — йдеться в концепції.

Також Альянс підтвердив свою політику відкритих дверей. «Наші двері залишаються відкритими для всіх європейських демократій, які поділяють цінності нашого Альянсу, які бажають і здатні взяти на себе відповідальність та зобовʼязання членства й членство яких сприяє нашій спільній безпеці. Рішення про членство ухвалюють союзники по НАТО, і жодна третя сторона не має права голосу в цьому процесі», — йдеться в документі.

В Офісі президента заявили, що Україна вже відповідає стандартам НАТО та зберігає курс на подальшу інтеграцію. Як пише «Європейська правда», заступник голови ОП Ігор Жовква, який очолює делегацію України на саміті, заявив, що задоволений результатами саміту, і наголосив, що Київ зберігає курс на вступ до Альянсу. «Ніхто не знімає з порядку денного євроатлантичну інтеграцію України», — підкреслив він.

Жовква наголосив, що бачить нові можливості для України через запрошення до членства в НАТО Швеції та Фінляндії в обхід механізму ПДЧ. «Ми взяли до відома таку можливість», — заявив посадовець. Заступник глави ОП також переконаний, що Україна вже зараз є сумісною зі стандартами Альянсу.

«На сьогодні, у час війни важко стверджувати, що Україна не відповідає стандартами НАТО — чи це стосується стратегії, чи тактики військових дій. Україна веде війну нехай не з другою армією світу, але не з найслабшою. І ми щодня доводимо, що ми є взаємосумісними зі стандартами НАТО», — заявив він.

Заступник голови ОП наголосив, що членство в НАТО залишається найкращою гарантією безпеки для України.

  • На Мадридському саміті країни НАТО домовилися про новий пакет підтримки для України. Крім того, Альянс сприятиме переведенню України з радянського озброєння на сучасні західні зразки.