Британська розвідка: росія однобічно оголошує гуманітарні коридори для депортації українців із Сєвєродонецька

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Російські окупанти на території України використовують однобічно оголошені гуманітарні коридори для отримання військової вигоди та депортацій. Таку тактику кремль використовував у Сирії.

Про це йдеться у звіті британської розвідки.

Протягом останніх 48 годин армія рф додає зусиль на Ізюмському напрямку, щоб просунутися на Донеччині й спробувати оточити Сєвєродонецький район з півночі.

З 14 червня рф та підконтрольні їй терористи заявляють, що нібито намагаються створити гуманітарні коридори для евакуації цивільних із Сєвєродонецька. Зазначимо, що можливість виїхати з міста обмежена, адже всі мости довкола нього зруйновані.

Розвідники вважають, що жителі Сєвєродонецька з підозрою поставляться до запропонованого окупантами коридору, який приведе їх углиб окупованої території — до Сватового.

На думку розвідників, якщо місцеві жителі відмовляться їхати російським коридором, то армія рф вважатиме виправданим не робити відмінностей між ними та військовими цілями.

Олександр Стрюк, начальник Сєвєродонецької міської військової адмініістрації в ефірі телемарафону попередив, що чекає на людей, які погодяться на евакуацію росіянами з Сєвєродонецька.

«Перевірки, фільтраційні табори, люди зникають на тиждень, потім можуть повернутись, можуть не повернутись. Напрямок цієї евакуації також невизначений. Евакуацією це складно назвати. Це обіцянка якогось там коридору — у Сєвєродонецьку розкидали листівки з такими пропозиціями. Але довіри до такої евакуації немає. Вона небезпечна для людей, оскільки в будь-який момент може початися обстріл і люди просто втратять життя, довірившись незрозумілим обіцянкам», — наголосив Стрюк.