Amnesty International заявила про докази обстрілу Харкова касетними бомбами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Правозахисна організація Amnesty International опублікувала звіт, у якому заявляє, що має незаперечні докази цілеспрямованого використання заборонених касетних боєприпасів армією росії. Ними війська рф невибірково обстрілювали Харків, а саме цивільну інфраструктуру.

Організація опитала близько 160 харків’ян, серед яких постраждалі від обстрілів, свідки, рідні жертв, а також лікарі. Amnesty International задокументувала щонайменше 28 випадків ударів по Харкову касетними бомбами і зарядами. Це призвело до загибелі сотень цивільних.

В основному касетні заряди випускали реактивні установки «Град» та «Ураган». Вони нездатні точно вражати ціль, і часто снаряди відхиляються від неї більш ніж на 100 метрів. У житлових районах, де будинки стоять на відстані лише кілька метрів один від одного, використання таких ракет призводить до численних жертв. Касетні заряди оснащені елементами, які вибухаючи в повітрі вражають площу в сотні квадратних метрів.

«Неодноразове використання широко заборонених касетних боєприпасів шокує і є ще одним свідченням повної зневаги до життя цивільних. Російські сили, відповідальні за ці жахливі атаки, повинні бути притягнуті до відповідальності за свої дії, а жертви та їхні сім’ї мають отримати повну компенсацію», — заявила старша радниця Amnesty International з реагування на кризові ситуації Донателла Ровера.

Керівництво росії факт застосування заборонених боєприпасів неодноразово заперечувало, хоча в Офісу генпрокурора і журналістів є багато доказів.