«Тільки недоумок думає, що це можливо». Президент «Енергоатома» заперечив можливість передачі Запорізької АЕС «Росатому»

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент «Енергоатома» Петро Котін в інтервʼю LIGA.net заявив, що плани росії передати Запорізьку АЕС «Росатому» абсолютно нереалістичні.

«Як вони збиралися це зробити, я не розумію. ЗАЕС працює в енергетичній системі України, весь обіг коштів проходить через «Енергоатом», ми розпоряджаємось електроенергією, виробленою ЗАЕС. Вибачте, але тільки недоумок думає, що це можливо», — наголосив Котін.

За його словами, це така сама нісенітниця, як і заяви росіян про постачання електроенергії з Запорізької АЕС в окупований Крим.

«Говорити можна все що завгодно, але станція працює в іншому частотному режимі й не під’єднана до енергосистеми росії та Криму», — резюмував президент «Енергоатома».

  • ЗАЕС — найбільшу атомну електростанцію Європи — окупували 4 березня 2022 року. Російські окупанти зайняли її разом із містом Енергодар. Під час захоплення вони стріляли по одному з енергоблоків Запорізької АЕС, через що виникла пожежа.
  • Наразі на станції перебуває приблизно 500 російських військових. Персонал контролює роботу енергоблоків, але виконує свої функції під тиском окупантів.