Справа «Харківських угод». Суд дозволив провести спеціальне розслідування щодо Януковича

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Печерський районний суд Києва дозволив провести спеціальне досудове розслідування щодо колишнього президента України Віктора Януковича у справі про підписання «Харківських угод» на користь росії.

Про це в пʼятницю, 3 червня, повідомив Офіс генерального прокурора.

Януковича у справі цих угод підозрюють у державній зраді. Статус спеціальне дасть можливість провести розслідування щодо нього за його відсутності — in absentia.

За принципом in absentia щодо Януковича проводять три розслідування: «Харківські угоди», підбурювання до дезертирства працівників держохорони та захоплення державної влади у вересні-жовтні 2010 року (тоді він незаконно збільшив обсяг своїх повноважень). У всіх трьох провадженнях суд дозволив арештувати Януковича.

«Харківські угоди»

21 квітня 2010 року в Харкові тодішні президенти України та росії, Янукович і медведєв, підписали угоду про продовження на 25 років перебування чорноморського флоту російської федерації в Севастополі. Україна на це погодилася в обмін на зменшення ціни російського газу (знижка у вигляді анулювання митних зборів). При цьому угода фактично не надавала жодного зниження ціни на газ.

Раніше в Генпрокуратурі України наголошували, що росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України за поставку природного газу, а потім за його погашення фактично безоплатно розташовувала свій флот на території України. Через «Харківські угоди» збільшилася кількість військових росії на території України.

Надалі ці військові чорноморського флоту разом з іншими російськими військовими вторглися на територію Криму, що призвело до окупації півострова, яка триває з 20 лютого 2014 року. Унаслідок захоплення обʼєктів держвласності Україна зазнала збитків на 1,8 трильйона гривень.