Україна може повністю зупинити окуповану ЗАЕС у разі втрати над нею контролю. Однак в «Енергоатомі» це заперечують

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україна розглядає сценарій повного відключення Запорізької атомної станції (ЗАЕС), якщо над нею буде втрачено контроль.

Про це повідомив радник премʼєр-міністра України Юрій Бойко, передає Інтерфакс-Україна.

«Ми постійно моніторимо ситуацію із ЗАЕС, [...] доки диспетчерські команди виконуються і станція тримає режим, ми не зупиняємо. Але сценарій, за яким станція може вийти з-під контролю повністю і ми її зупинимо, теж розглядається», — зазначив він.

За його словами, до такого рішення призведуть «найменші рухи в бік втрати контролю за станцією». Бойко додав, що енергосистема України готова і здатна впоратися з наслідками такого рішення.

В «Енергоатомі» прокоментували слова Бойка. Там кажуть, що відключити станцію неможливо.

«Сьогодні існує лише один сценарій — це стабільна та надійна робота ЗАЕС в енергосистемі України. Її відключення неможливе ні з технічної, ні з безпекової, ні з економічної, ні з політичної точки зору [...]. Запорізька АЕС працювала, працює і буде стабільно працювати в енергосистемі України. У нас є всі підстави впевнено про це заявляти», — зазначено в заяві.

  • ЗАЕС — найбільшу атомну електростанцію Європи — окупували 4 березня 2022 року. Російські окупанти зайняли її разом із містом Енергодар. Під час захоплення вони стріляли по одному з енергоблоків Запорізької АЕС, через що виникла пожежа.
  • Наразі на станції приблизно 500 російських військових. Персонал контролює станцію, але під тиском.