«У місті досі є українські військові». Зеленський відповів на заяву росії щодо захоплення Маріуполя

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Президент Володимир Зеленський прокоментував заяви росії про нібито захоплення Маріуполя під час спілкування зі ЗМІ за підсумками візиту премʼєрів Іспанії та Данії.

Він заявив, що частину міста досі контролюють українські військові.

«Ситуація складна. Ситуація погана. З вчорашнього дня вона практично не змінилася. Заблоковані декілька тисяч людей — наших військових, а також цивільних, які поруч з ними. Це в основному жінки та діти, а також десь біля 120 тисяч, за нашими розрахунками, заблокованих в цілому в Маріуполі мирних жителів», — пояснив він.

За його словами, українська сторона працює над тим, щоб домогтися відкриття гуманітарних коридорів. Зокрема, Україна пропонувала рф обміняти в Маріуполі «всіх поранених на всіх поранених», але росія блокує цей процес.

Зеленський зазначив, що є два шляхи вирішення проблеми Маріуполя: військова деблокада та дипломатична спроба організувати евакуацію. Україна одночасно працює над обома варіантами.

  • Наразі на «Азовсталі» залишаються заблокованими українські морські піхотинці, бійці полку «Азов» і приблизно тисяча цивільних мешканців міста. 20 квітня захисники Маріуполя заявили, що готові евакуюватися з міста за підтримки третьої сторони. У той же день президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова обміняти полонених російських військових на людей з Маріуполя.
  • 21 квітня голова міноборони росії сергій шойгу відзвітував володимиру путіну про нібито «взяття Маріуполя під контроль» російськими окупаційними військами. шойгу заявив, що війська не змогли захопити «Азовсталь». путін наказав не штурмувати промзону, а взяти її в облогу.