Омбудсман Денісова: Україна працює над створенням табору для російських військовополонених

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова проводить моніторингові візити та збирає дані по них і про умови утримання полонених російських військових.

Про це вона розповіла в інтервʼю LB.

За словами Людмили Денісової, частина військовополонених перебувають в установах тимчасового тримання, умови там наразі перевіряють. Ще частина — в інших установах Збройних сил України. Точну кількість полонених Денісова не називає, бо це важливо для ведення переговорів.

«Можу сказати, що в Києві я бачила на власні очі 34 військовополонених — 24 рядових і 10 офіцерів», — каже вона.

Також Людмила Денісова розповіла, що триває робота зі створення табору для російських військовополонених. За її словами, в Україні достатньо колоній, які не працюють і в яких не має утримуваних осіб. Якусь з них можна передати ЗСУ, Міністерству оборони, щоб там зробити такий табір. Тільки-но визначать місце, завершиться його передача на баланс військових, тоді про нього можна буде говорити.

За словами омбудсмана, вартість утримання полоненого залежить від місця його перебування. Загалом це коштує державі 50—100 гривень, як і звичайних українських затриманих.

Також триває робота з формування списків для обміну полоненими.

«Кожну історію ми фіксуємо як воєнний злочин, тому що викрадення людей, взяття їх у полон — це воєнний злочин. Далі ми передаємо усю інформацію і матеріали щодо кожної людини, яку шукають рідні, в Обʼєднаний центр звільнення полонених і зниклих безвісти. У цей центр стікається вся інформація. Керівництво бачить, хто з людей потрапив у полон, далі на найвищому рівні формується список для обміну. І він відбувається, звісно, за згоди іншої сторони», — зазначила Людмила Денісова.