SpaceX анонсувала нову цивільну місію — у відкритий космос уперше може вийти турист

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Компанія SpaceX представила програму Polaris Program, яка покликана допомогти «швидко розширити можливості пілотованих космічних польотів».

Про це повідомляється на сайті компанії.

Програму ініціював мільярдер Джаред Айзекман, засновник і генеральний директор Shift4, який був командиром громадянської місії Inspiration4, успішно запущеної SpaceX, минулого року.

«Програма складатиметься з трьох пілотованих космічних польотів, які продемонструють нові технології, проведуть великі дослідження і врешті-решт завершаться першим польотом космічного корабля SpaceX з людьми на борту», — заявили в компанії.

Перша місія в рамках цієї кампанії одержала назву Polaris Dawn і буде відправлена наприкінці 2022 року. Командиром місії знову буде Айзекман. Разом з ним полетять: Скотт «Кідд» Потіт як пілот місії, Сара Гілліс як спеціаліст і Анна Менон як спеціаліст і лікар місії. Для місії використають капсулу екіпажу SpaceX Dragon, яку запустять з Космічного центру Кеннеді на ракеті Falcon 9.

«Екіпаж Dragon та Polaris Dawn проведе на орбіті до пʼяти днів, протягом яких спробує здійснити перший в історії комерційний вихід у відкритий космос, проведе наукові дослідження, покликані покращити як здоровʼя людини на Землі, так і наше розуміння здоровʼя людини у майбутніх космічних польотах. Також він має стати першим екіпажем, який випробує лазерний звʼязок Starlink у космосі, надавши цінні дані для майбутніх систем космічного звʼязку, необхідних для польотів на Місяць та Марс», — заявили в компанії.

У компанії додали, що спробу виходу буде зроблено в момент, коли корабель перебуватиме на висоті близько 500 км над Землею. Для виходу у відкритий космос члени екіпажу будуть одягнені в скафандр SpaceX для позакорабельної діяльності, розроблений на базі внутрішньокорабельного скафандра.

  • 16 вересня 2021 року компанія SpaceX вперше вивела на орбіту повністю цивільний екіпаж у рамках місії Inspiration4. Корабель було виведено на орбіту заввишки 575 км. Це вище за нинішню орбіту Міжнародної космічної станції і всіх раніше запущених пілотованих польотів.