У Франції помер вчений Люк Монтаньє, який відкрив вірус імунодефіциту людини (ВІЛ)

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Франції, у лікарні міста Нейї-сюр-Сен у віці 89 років помер професор Люк Монтаньє. Про це газеті France Soir розповів доктор Жерар Гійом, один із його найвірніших співробітників.

Люк Монтаньє помер у вівторок, 8 лютого, в оточенні дітей. У 2008 році він та його колега Франсуаза Барре-Сінуссі отримали Нобелівську премію з медицини за те, що у 1983 році відкрили вірус імунодефіциту людини.

Eric Fougere / Getty Images

Газета Libertation пише, що попри Нобелівську премію Люк Монтаньє зазнавав критики з боку наукової спільноти. У 2009 році — через рік після отримання Нобелівської премії — він обстоював ідею про те, що хороша імунна система може позбутися ВІЛ «за кілька тижнів» і що хороша дієта, багата на антиоксиданти, може руйнувати вірус. Пізніше Монтаньє стверджував, що розлади аутистичного спектра мають бактеріальне походження, і їх можна лікувати антибіотиками. У 2017 році він висловив кілька антивакцинаторських тез, таких як звʼязок між вакцинацією та синдромом раптової дитячої смерті.

Вірус імунодефіциту людини

ВІЛ вражає клітини імунної системи, і організм втрачає здатність захищатися від інфекцій. Оскільки ВІЛ належить до ретровірусів, то, потрапивши всередину клітини, він вбудовує свій генетичний код в її ДНК і, по суті, стає її частиною. Клітини починають виробляти нові копії вірусу, які розповсюджуються по організму. Особлива мішень вірусу — Т-лімфоцити, або Т-хелпери. Вірус «ховається» всередині інфікованих клітин, тож імунна система не може його розпізнати і атакувати. Тому вірус можна тільки стримувати за допомогою спеціальних препаратів. Навіть якщо вивести всі частинки ВІЛ із зараженого організму, то один Т-лімфоцит може «активуватися» і почати поширювати вірус. Лікувати від ВІЛ складно ще й через резистентність. Це означає, що певний штам вірусу не просто потрапляє в клітини людського організму — він мутує і може розмножуватися навіть при прийомі ліків.

  • У грудні 2021 року американський регулятор уперше схвалив вакцину для профілактики ВІЛ-інфекції. Профілактичний курс Apretude розрахований на дорослих та підлітків з вагою понад 35 кілограмів. Перші дві інʼєкції вводяться з інтервалом в один місяць, наступні — один раз на два місяці.