У Хмельницькому продають таблетки проти COVID, які не підлягають продажу. МОЗ попереджає про підробку

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

В аптеках Хмельницького зʼявився препарат «Молнупіравір», який використовують під час лікування коронавірусу, але в Міністерстві охорони здоровʼя наголошують, що таблеток у продажу немає. Імовірно, зловмисники продають фальсифікат.

Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

«Препарат, що є у продажу, не зареєстрований в Україні, а отже, продавати їх у вільному доступі заборонено. МОЗ не несе відповідальності за сам препарат, який, цілком можливо, є фальсифікатом та загрожує життю пацієнтів», — зазначив Комаріда.

В міністерстві наголошують, що отримані Україною препарати надаються пацієнтам безкоштовно і тільки за призначенням лікаря.

Продаж незареєстрованих ліків є порушенням ліцензійних умов і карається відповідно до законодавства.

Нагадаємо, 6 лютого до України прибула велика партія таблеток від COVID-19 виробництва американської фармацевтичної компанії Merck Sharp & Dohme. Ідеться про поставку 60 тисяч курсів препарату «Молнупіравір».

  • «Молнупіравір» — це препарат прямої дії, який блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду, і так запобігає розмноженню вірусу та знижує ризик важкого перебігу хвороби. Препарат — це пігулки, тому не має особливих вимог зберігання і його зручно приймати.
  • У світі ці ліки використовують для пацієнтів, які мають хоч один фактор ризику: надмірну вагу, вік понад 60 років, цукровий діабет або хвороби серця.