В Україні стартував новий податковий режим для IT-компаній «Дія City». Що він передбачає і хто стане резидентом

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Восьмого лютого в Україні запустили новий податковий режим для IT-компаній «Дія City». За словами Володимира Зеленського, це зробить Україну найбільшим ІТ-хабом Європи.

«Ми запускаємо «Дія City». Це один з найкращих податкових і правових режимів на планеті, де говорять мовою венчурного інвестування. Завдяки «Дія City» частка ІТ у ВВП нашої держави зросте з 4 до 10%, а доходи галузі — до $16,5 мільярда», — наголосив глава держави.

Основні засади «Дія City» — це добровільний вступ, свобода діяльності — усі резиденти можуть самостійно обирати форми співпраці з третіми особами; невтручання держави та презумпція правомірності діяльності резидентів; стабільність — спеціальний режим запроваджується щонайменше на 25 років; екстериторіальність — режим діятиме в будь-якому куточку країни.

Спеціальний режим функціонуватиме паралельно з чинними умовами розвитку ІТ.

Керівниця проєктного офісу «Дія City» Наталя Денікеєва озвучила головні умови режиму:

  • податки на фонд оплати праці: ПДФО — 5%, 22% з мінімальної зарплати, 1,5% військовий збір;
  • корпоративні податки: 9% — ПнВК або 18% податку на прибуток;
  • 0% на дохід фізосіб як дивіденди, якщо їх виплачують не частіше одного разу на 2 роки;
  • податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи.

Податкові пільги стосуватимуться лише IT-компаній, які стануть резидентами «Дія City». Про бажання стати резидентами вже заявили українська ІТ-компанія SoftServe, міжнародна фінансова технологічна компанія Revolut, виробник замовного програмного забезпечення EPAM і компанія з розробки програмного забезпечення MacPaw.

Зазначимо, що в середині листопада 2021 року стало відомо, що британська фінтех-компанія Revolut зареєструвала юрособу в Україні. Операційний менеджер Revolut Дмитро Стрельчук зазначив, що компанія створить в Україні понад сто робочих місць для технічних спеціалістів.

Продукти Revolut — це додаток і картка, привʼязана до кількох рахунків у різних валютах. Наприклад, якщо платити в євро, кошти спишуться з відповідного рахунку, а коли їх недостатньо, то можна без комісій конвертувати валюту між рахунками. Також Revolut дозволяє купувати криптовалюту та цінні папери.