Україна збудує завод з виробництва турецьких безпілотників Bayraktar

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Україна підпише угоду з Туреччиною про будівництво заводу з виробництва безпілотників Bayraktar. Також буде створено центр, де навчатимуть операторів дронів.

Про це на брифінгу повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

«Планується підписати сьогодні рамкову угоду. Вона стосується співпраці України та Туреччини у сфері високих військових технологій. Підписувати уповноважили мене. Одним із прикладів наповнення угоди буде будівництво [в Україні] заводу «Байрактар», який виготовляє безпілотні апарати», — сказав він.

Також буде побудовано навчальний центр, де готуватимуть українських операторів для управління цими дронами. Відповідну угоду підпишуть під час візиту турецької делегації до України 3 лютого.

Резніков також розповів, що на турецьких дронах стоятимуть українські двигуни від «Мотор Січі». Такі безпілотники використовуватимуть як Збройні сили України, так і турецька армія.

Оновлено 18:00. Україна та Туреччина підписали угоду про розширення спільного виробництва безпілотних літальних апаратів. Вона передбачає створення заводу з виготовлення бойових безпілотників Bayraktar в Україні.

  • Україна отримала від Туреччини значно більше безпілотників Bayraktar, аніж повідомлялося офіційно. Найближчим часом українській стороні передадуть ще близько 20 дронів. За даними видання Bloomberg, з 2019 року Туреччина продала Україні десятки дронів разом із ракетами та станціями управління.