У Єврокомісії вирішили визнати газ та атомну енергетику «зеленими» на час перехідного періоду

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Європейській комісії вирішили визнати газ й атомну енергетику «зеленими» на час перехідного періоду — до 2050 року. Саме до 2050-го ЄС планує досягти кліматичної нейтральності та повністю перейти на відновлювальні джерела енергії.

Про це пише пресслужба Єврокомісії.

Таке рішення означає, що газ й атомна енергетика теж вважатимуться «зеленими», поки країни-члени ЄС відмовлятимуться від викопних видів палива та повністю припинять викиди парникових газів.

У ЄС підкреслюють, що для досягнення амбітної мети стати кліматично нейтральними до 2050 року потрібні приватні інвестиції. Визнання газу й атомної енергетики «зеленими» дозволить залучити більше інвестицій в цю галузь на час перехідного періоду, щоб країни швидше відмовилися від шкідливого для екології палива.

Водночас для цих двох видів енергетики визначили чіткі умови: атомна енергетика буде визнаватися «зеленою», якщо АЕС відповідатимуть вимогам ядерної та екологічної безпеки, а газ — якщо сприятиме процесу переходу з вугілля на відновлювальні джерела енергії.

Також Єврокомісія запровадить особливі вимоги для розкриття інформації про підприємства, які працюють в газовій та атомній енергетиці. Це забезпечить прозорість, яка необхідна інвесторам для кращої оцінки можливостей вкладення своїх коштів у їхню діяльність.

Відповідні зміни набудуть чинності 1 січня 2023 року, якщо ані Рада ЄС, ані Європарламент не виступлять проти протягом наступних 6 місяців. У Раді ЄС для цього проти мають виступити щонайменше 20 з 27 членів, а в Європарламенті — щонайменше 353 депутати.