ДБР обшукує колишнього главу «Нафтогазу» Андрія Коболєва. Він заявив, що це стосується справи «газу Жеваго»

Автори:
Ангеліна Шеремет, Оксана Коваленко
Дата:

Державне бюро розслідувань у вівторок, 1 лютого, проводить обшуки у колишнього керівництва «Нафтогазу», зокрема у колишнього глави Андрія Коболєва.

Про це «Бабелю» повідомили у ДБР.

Обшуки також відбуваються в офісі компанії «Укртрансгаз» і у керівників приватних підприємств. Справа стосується незаконного відчуження у 2020 році природного газу на 2,2 мільярда гривень.

Пізніше Коболєв повідомив у Facebook, що підставою для обшуку стала кримінальна справа за фактом мирного врегулювання проблеми так званого «газу Жеваго».

«Відмічу основне — в процесі врегулювання проблеми, яка виникла більше 20 років тому, команди «Нафтогазу» та «Укртрансгазу» керувались інтересами цих компаній та змогли запобігти незаконному списанню близько двох мільярдів гривень (у тому числі повернути понад 200 мільйонів вже списаних коштів), що значно перевищувало ринкову вартість самого спірного газу в період врегулювання», — поянив Коболєв.

  • 28 квітня 2021 року Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади глави «Нафтогазу». Він перебував на цій посаді з 2014 року. Причиною відставки уряд назвав незадовільну роботу — у 2020 році компанія не отримала прибутку, навпаки — зазнала збитків. Сам же Коболєв вважає, що його звільнили через відмову передати до бюджету $2 мільярди.