Зеленський виступив перед дипломатами із закликом не покидати Україну

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент Володимир Зеленський закликав керівників дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій, акредитованих в Україні, не покидати країну на тлі військової загрози.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

«Україна в нинішній непростий час потребує особистої присутності союзників, безпекової допомоги, посилення економічної стійкості та впевненості світу в нашій державі. Останні тижні світ відчуває загрозу початку масштабної ескалації. Що стосовно цього Україна може сказати світу? Ми живемо так останні вісім років. Це констатація фактів, про які ми говоримо останні вісім років», — сказав президент.

Він запевнив, що влада готова до будь-якого сценарію розвитку подій, але насамперед прагне саме мирного врегулювання ситуації. Зеленський наголосив, що зайва паніка завдає багато ризиків для економіки України.

«Нас не потрібно попереджати — нам потрібно допомагати. Як саме? Найпростіше — бути з нами, бути в Україні. Я дякую всім вам, нашим друзям і партнерам, які сьогодні стоять з нами пліч-о-пліч. Дипломатичні місії яких в Україні продовжують працювати у звичному режимі. Ця присутність — багатозначна й красномовніша за тисячу слів», — сказав Володимир Зеленський.

Він подякував союзникам за підтримку та розповів про реформи, які Україна проводить упродовж восьми років, поки триває війна.

«Попри все це Україна досягає результатів та втілює системні зміни й перетворення, які досі є неможливими у багатьох державах пострадянського простору», — зазначив президент.

Також перед дипломатами виступив глава уряду Денис Шмигаль та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Обоє висловили впевненість щодо зберження територіальної цілісності України та наголосили на необхідності чинити санкційний тиск на Росію.

«Дуже важливо, щоб Росія жодної секунди не сумнівалася, що будуть жорсткі політичні та економічні покарання у разі нової хвилі збройної агресії проти України. Це буде найкращий запобіжник і стримування, — наголосив Кулеба і додав — Росія не повинна нас роз’єднати».

  • На території України розташовано 129 посольств та консульських установ іноземних держав, а також представництв міжнародних організацій. Наразі 5 держав повідомили МЗС України про наміри здійснити евакуацію членів родин і частини співробітників або дозволити їм добровільно залишити українську територію: США, Велика Британія, Австралія, Канада та Німеччина.
  • Решта держав, Європейський Союз, ОБСЄ, Рада Європи, ООН, НАТО та представництва інших міжнародних і регіональних організацій не планують евакуювати або скорочувати кількість персоналу.