У Росії закликали надати бойовикам «ЛНР» і «ДНР» зброю

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Перший заступник голови Ради Федерації Росії Андрій Турчак заявив, що Москва повинна поставити окремі види озброєнь бойовикам «ЛНР» і «ДНР».

Про це він сказав в ефірі одного з російських телеканалів.

«Вважаю, що в цих умовах Росія має надати Луганській та Донецькій «народним республікам» необхідну допомогу у вигляді постачання окремих видів озброєнь для підвищення їхньої обороноздатності... Треба зупинити київський режим», — наголосив Турчак.

На думку російського політика, Україну «накачують західною летальною зброєю», а під виглядом інструкторів перекидають «кадрових військових НАТО, які готують підрозділи України до ведення бойових дій у міських умовах». Сам же офіційний Київ, за його словами, готує «військову агресію».

Турчака підтримав перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров, який заявив, що «Турчак — перший заступник голови Ради Федерації, дуже шанована людина, і, якщо він це говорить, думаю, що він робить правильно».

«Якщо до ЗСУ України постійно йдуть якісь озброєння з Великої Британії, США, ми ж не залишимо їх [«ДНР» і «ЛНР»] у біді. Не берданками ж їм воювати... Як казав наш президент, якщо виникне реальна загроза, тоді ми обовʼязково втрутимось і поставимо питання про державність такої країни, як Україна», — додав Джабаров, цитує Интерфакс.

Заступник голови комітету російської Держдуми з оборони Юрій Швиткін заявив, що Росія повинна захищати громадян РФ, які живуть на території окупованого Донбасу, й уточнив, що таких там налічується 800 тисяч осіб.

«Я припускаю ймовірність того, що ми можемо в рамках військово-технічної відповіді, а це один із пунктів наших пропозицій щодо гарантій безпеки, провести ці дії — постачання окремих видів озброєння до «ДНР» і «ЛНР». У цьому випадку не йдеться про перетин кордону військовослужбовцями Збройних сил РФ», — запевнив він у коментарі інформагентству.

Водночас глава Міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров у відповідь на запитання про можливість поставок озброєння бойовикам «ЛНР» і «ДНР» звинуватив Україну в нібито саботажі Мінських домовленостей.

«Ми є прихильниками безумовного виконання Мінських домовленостей, які зараз саме саботує Україна. Західні куратори українського режиму запевняли нас, що вони добʼються виконання Києвом його зобовʼязань щодо комплексу заходів, який був у Мінську у 2015 році підписаний. Насамперед у тому, що стосується особливого статусу Донбасу. Виходжу з того, що це зобовʼязання на Заході лежить і він має забезпечити виконання Києвом Мінських угод. Тоді всі питання відпадуть. І я дуже сподіваюся, що так воно і буде», — сказав він.

Згодом партія «Единая Россия» звернулася до Кремля із проханням розпочати поставки військової допомоги до «ДНР» і «ЛНР».

«Ми звертаємося до керівництва нашої країни, щоб надати допомогу Луганській та Донецькій «республікам» у вигляді постачання необхідної для стримування агресії військової продукції, а також вжити всіх необхідних заходів для безпеки громадян», — заявив голова партійної фракції в Думі Володимир Васильєв.

  • 19 січня 2022 року депутати від Комуністичної партії РФ у Держдумі зареєстрували проєкт постанови про звернення до президента Володимира Путіна із проханням офіційно визнати «незалежними державами» «ДНР» і «ЛНР».
  • 20 січня в Держдумі назвали цю ініціативу «несвоєчасною і провокаційною», а у Кремлі коментувати відмовилися, доки парламент не проголосує за проєкт документа.
  • Неоголошена війна на Донбасі триває від 2014 року — після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».