Суд у США визнав Елізабет Холмс винною у шахрайстві — вона створила безперспективний стартап, який оцінювали в $9 мільярдів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У США, штаті Каліфорнія, суд присяжних міста Сан-Хосе визнав винною у шахрайстві 37-річну Елізабет Холмс. Вона перетворила стартап — портативний пристрій для аналізу крові — на безперспективну компанію Theranos вартістю $9 мільярдів.

Про це повідомляє Bloomberg.

До винесення вироку присяжні три місяці слухали показання свідків і дійшли висновку, що Холмс протягом кількох років брехала інвесторам про точність і можливості аналізаторів крові Theranos. Її визнали винною за чотирма з 11 пунктів звинувачення, зокрема у змові та шахрайстві. За чотирма пунктами звинувачення її виправдали, ще за трьома присяжні не змогли винести вирок. Відтепер Елізабет Холмс загрожує максимальне покарання у вигляді 20 років увʼязнення.

«Вироки за цією справою відображають провину Холмс у великомасштабному шахрайстві з інвесторами, і тепер їй загрожує вирок за її злочини», — заявила прокурор Стефані Хайндс.

Елізабет Холмс і Theranos

У 2004 році Елізабет Холмс написала патент для мініатюрного «нарукавника»: він одночасно діагностував кров пацієнта і вводив йому потрібний препарат. Після цього Холмс зібрала перші венчурні $6 мільйонів, використовуючи родинні звʼязки та знайомства, і заснувала стартап. Коли зʼясувалося, що «нарукавник» неможливо реалізувати технологічно, Холмс зробила «розворот» (pivot) — звичайний хід для технологічного стартапа, змінивши концепцію продукту: тепер вона планувала випускати стаціонарний портативний аналізатор крові. Навіть у такому вигляді її продукт міг зробити революцію на ринку. Холмс щиро вірила у свою місію «змінити світ» — саме тому, коли й нова концепція зіткнулася з непереборними технологічними перешкодами, їй вдавалося ефективно брехати інвесторам, співробітникам і пресі.

За 10 років на особистій харизмі та готовності брехати в очі інвесторам вона побудувала «потьомкінську» компанію Theranos, яку оцінювали в $9 мільярдів. Викрив її обман репортер The Wall Street Journal Джон Керріру — зʼясувалося, що технологія, про яку заявляла Холмс, не працює, Theranos потай проводить аналізи крові на обладнанні інших компаній, а їхні результати спотворені. У 2018 році Theranos ліквідували, а в березні 2019 року на каналі НВО вийшов документальний фільм про Елізабет Холмс «Винахідник: жага крові у Кремнієвій долині».