Оновлено. Українцям не потрібно реєструвати сім-картки за паспортом

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Оновлено 4 січня. Наразі в Україні жоден закон не передбачає реєстрацію сім-карток за паспортами. Тобто добровільно людина може привʼязати свої дані до картки, але в обовʼязковому порядку цього робити не потрібно.

Про це в коментарі «Громадському радіо» заявив голова підкомітету цифрової та смарт-інфраструктури, електронних комунікацій, кібербезпеки та кіберзахисту Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко.

Він уточнив, що наразі депутати працюють над законопроєктом № 6183 про IMEI-коди мобільних телефонів, але й він не стосується сім-карток. Тобто парламентарі пропонують зареєструвати в єдиній базі всі смартфони з офіційними ідентифікаторами, щоб блокувати ввезені контрабандою смартфони.

«Ідея у тому, аби до 2023 року наповнювати цю базу. А з 2025 року контрафактні телефони отримають статус заборонених, про що мобільні оператори повідомлять абонентам», — зазначив Федієнко та наголосив, що наразі не ухвалений жоден закон, який передбачає реєстрацію саме сім-карток.

Примітка. 1 січня 2022 року новина була опублікована у редакції, що викладена нижче. Зміст новини хибний, тож ми оновили її. Просимо вибачення за неточне подання інформації.

З 1 січня 2022 року набувають чинності зміни до закону про електронні комунікації, відповідно до яких українці повинні обовʼязково реєструвати сім-картки, привʼязуючи їх до паспортних даних.

Інформація про це міститься в документі, оприлюдненому на сайті Ради.

Норми закону передбачають перехідний період до 1 січня 2025 року. За цей час абоненти, які користувалися послугами оператора, зможуть ідентифікувати себе.

Після цього періоду постачальники електронних комунікаційних послуг призупиняють роботу з клієнтами, які не пройшли ідентифікацію.