Уряд спростив правила перетину КПВВ з окупованими територіями: скасовується додаток «Вдома» та самоізоляція

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Кабінет міністрів України 29 грудня одноголосно скасував необхідність встановлювати додаток «Вдома» або сидіти на самоізоляції під час перетину пунктів пропуску на Донбасі та на адміністративній межі з Кримом.

Про це заявила міністр з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук на пресконференції 29 грудня.

«Ми скасували додаток «Вдома» для тих, хто перетинає КПВВ, — для тих, хто під час перетину пунктів пропуску шукає смартфон, якщо немає коштів, щоб його купити. Людям не потрібно більше платити кошти якимось ділкам, які намагаються продати додаток. Це дуже великий крок», — заявила Верещук.

Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко уточнив у Facebook, що скасували й вимогу щодо самоізоляції для українців, які в’їжджають з тимчасово окупованих територій.

Рішення набуває чинності в четвер, 30 грудня. Відзавтра люди можуть перетнути КПВВ і безкоштовно зробити тест на коронавірус. Раніше було так: якщо людина при перетині кордону з якихось причин не могла встановити додаток «Вдома», вона повинна були пройти 10-денну самоізоляцію. Якщо є можливість встановити додаток, то людина все одно мала пройти самоізоляцію, що завершувалася після того, як у додаток приходив негативний результат тесту, зробленого після перетину КПВВ. Це стосувалось невакцинованих.

Якщо вакцина є (принаймні одна доза препарату, схваленого ВООЗ), то при перетині КПВВ треба показати сертифікат. До речі, у пунктах пропуску можна вакцинуватись — ось інструкція від Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

  • З початку пандемії бойовики блокують роботу КПВВ на Донбасі. Фактично працює лише один пункт — у Станиці Луганській. Але там просто так пропускають лише людей, які мають прописку на окупованій території Луганської області. У Донецькій області працює тільки КПВВ «Новотроїцьке». Однак пройти та проїхати на окуповану територію через нього можна двічі на тиждень — у понеділок і п’ятницю (саме в ці дні бойовики розблоковують свій дзеркальний блокпост «Оленівка»). У Донецькій області є ще пункти пропуску «Гнутове», «Майорське» та «»Марʼїнка», однак вони залишаються без руху. Українські прикордонники відкривають їх щодня, але бойовики не відкривають суміжні блокпости.