СБУ оголосила підозру ватажку «ПВК Вагнера» — він командував бойовиками проти сил АТО під Дебальцевим

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Служба безпеки України заочно оголосила підозру керівнику російської «Приватної військової компанії Вагнера».

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними слідства, громадянин Росії, який очолив компанію для проведення прихованих військових операцій РФ, із липня 2014 до березня 2015 року перебував на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей, де командував підпорядкованими йому підрозділами бойовиків, які спільно з підрозділами регулярних російських військ і незаконних збройних формувань вели бойові дії проти Збройних сил України.

Слідчі встановили, що найманець діяв за змовою із високопосадовцями Збройних сил РФ та під їхнім контролем, а на Донбасі підпорядковувався колишньому командувачу 2 армійського корпусу РФ.

Також були задокументовані факти інтенсивного обстрілу бойовиками «ПВК Вагнера» українських позицій на Дебальцевському напрямку, де найманці зазнали великих втрат.

Керівника «ПВК Вагнера» підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу) та пособництво у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 ККУ).

Наразі триває досудове розслідування, вирішується питання про оголошення підозрюваного в міжнародний розшук.

Зазначимо, СБУ не називає прізвище найманця, проте відомо, що «ПВК Вагнера» очолює громадянин Росії Дмитро Уткін.

  • «ПВК Вагнера» — неофіційна військова організація, яка не входить до складу регулярних Збройних сил Росії та не має юридичного статусу на її території. Військові підрозділи ПВК налічували в різний час і за різними даними від 1 350 до 2 500 осіб. Існування ПВК офіційні особи в Росії заперечують. На початку травня 2020 року в ООН опублікували доповідь, згідно з якою в Лівії воюють понад тисячу найманців російської «ПВК Вагнера». Про це раніше заявляв і президент Туреччини. Експерти ООН зʼясували, що більшість найманців «ПВК Вагнера» є громадянами Росії, Білорусі, Молдови, Сербії та України.
  • 13 грудня 2021 року Євросоюз запровадив санкції проти «ПВК Вагнера» та низки пов’язаних із нею бойовиків.