В Україні в середньому за рік вартість новорічного столу для сім’ї з чотирьох людей за рік зросла на 8,1% і становить 1 844,74 гривні.
Про це заявив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Для оцінки взяли салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хліб, цукерки і напої. Так, за розрахунками науковців, салат «Олів’є» (3 кг продуктів) обійдеться у 198,54 гривні — це на 24,6 % більше, ніж при святкуванні Нового 2021 року. Найдорожчим інгредієнтом страви є ковбаса — 100 гривень за 0,5 кг (ціна зросла до 43% залежно від виробника).
На рівні минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) – 121,57 гривні. Левову частку його вартості складе філе оселедця — 100 гривень за 0,5 кг.
Мʼясні продукти за рік подорожчали на 10—26 %: пів кіло нарізки «Салямі» коштуватиме 98,50 гривні (подорожчала на 10%), нарізка із підчеревини копченої — 110 гривень (+10 %), свіжий биток зі свинини — 115 гривень (+4,5 %). М’ясо птиці станом на кінець 2021 року залишається найдешевшим поміж видів м’яса, але куряче філе майже зрівнялося за ціною зі свининою: 1 кг коштує в середньому 120 гривень. Загалом, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі становитиме 443,50 гривні.
Читайте також:
Вартість овочів на новорічному столі в середньому становитиме 185,38 гривні. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 17,38 гривні, гриби (1 кг) — 55 гривень, перець солодкий (0,5 кг) — 52,50 гривні, огірки свіжі (0,5 кг) — 22,50 гривні, помідори свіжі (1 кг) — 38 гривень.
Фрукти обійдуться у 105,80 гривень: 2 кг мандаринів — 70 гривень, 1 кг бананів — 26 гривень, один лимон – 9,80 гривні. Батон білого хліба коштуватиме 24,95 гривні, шоколадні цукерки — 170 гривень за 1 кг.
Що стосується напоїв, то пляшка шампанського «Артемівське» обійдеться у 109 гривень. За пляшку пʼятирічного коньяку «Шабо» треба буде заплатити 180 гривень. Безалкогольні напої обійдуться у 81 гривню: два літри соку «Садочок» коштують 40 гривень, вода «Моршинська» (1,5 л) — 13 гривень, дволітровий «Живчик» — 28 гривень.
За делікатеси доведеться додатково заплатити близько 480 гривень: баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 260 гривень, а 200 грамів червоної риби – у 220 гривень. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2 324,74 грн.
У Києві вартість новорічного столу буде на 10,8% більшою і становитиме 2 123 гривні, з делікатесами — 2 673.