Лукашенко звільнив голову ЦВК Білорусі Лідію Єрмошину. Вона керувала відомством 25 років

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Самопроголошений президент Білорусі звільнив голову Центрвиборчкому Лідію Єрмошину, яка очолювала відомство з 1996 року та стала символом «непрозорих президентських виборів». Усі перемоги Лукашенка були за Єрмошиної.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

У Єрмошиної закінчується поточний контракт. Раніше вона говорила, що не залишатиметься на посаді у ЦВК після 2022 року.

На її місце Лукашенко призначив колишнього міністра освіти Ігоря Карпенка — лідера провладної Комуністичної партії. За словами Лукашенка, Карпенко має провести референдум про зміни в Конституції, якщо проєкт нового основного закону буде затверджено. Також Лукашенко призначив нових членів ЦВК.

  • Лідія Єрмошина очолила ЦВК Білорусі в 1996 році, коли з цієї посади усунули Віктора Гончара. Того року пройшов референдум, за підсумком якого Лукашенко отримав абсолютну владу. Гончар заявляв про масові фальсифікації та нібито мав компромат на Лукашенка.
  • У 2019 році колишній офіцер МВС Білорусі розповів в інтервʼю Deutsche Welle про вбивства опозиційних політиків у 1999—2003 роках, які виступали проти влади Лукашенка. За його словами, Гончара та бізнесмена Анатолія Красовського, який підтримував опозицію, стратили бійці СОБРу.