Міноборони України звинуватило Німеччину у блокуванні поставок зброї через НАТО

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Міноборони України звинуватило Німеччину у блокуванні поставок зброї через НАТО

Поліщук Максим / УНІАН

Міністр оборони України Олексій Резніков звинуватив Німеччину у блокуванні постачання зброї для ЗСУ через НАТО.

Про це міністр заявив у коментарі Financial Times.

За його словами, Берлін у листопаді наклав вето на закупівлю Україною антидронових рушниць та антиснайперських систем через натівське агентство закупівель.

«Вони все ще будують газопровід «Північний потік — 2» і водночас блокують наше оборонне озброєння. Це дуже несправедливо», — наголосив Резніков і додав, що на фоні цього Україна має намір купувати зброю через двосторонні угоди із союзниками — США, Великою Британією, Литвою та Францією.

Мінекономіки Німеччини, яке відповідає за затвердження експорту зброї чи накладання вето, поки не коментує ситуацію, а позиція нового уряду Німеччини на чолі з канцлером Олафом Шольцом ще невідома.

Утім, міністр «оптимістично налаштований» щодо отримання ракет та іншого оборонного озброєння від США та західних партнерів. Він впевнений, що тактика «не провокувати Росію не працює», і наводить приклад, коли Москва вторглася до Грузії після того, як Берлін і Париж блокували шлях країни до вступу до НАТО у 2008 році.

  • Президент США Джо Байден заявив, що сказав президенту Росії Володимиру Путіну під час нещодавньої розмови, що Кремль заплатить «жахливу ціну», якщо вторгнеться в Україну. Він пояснив, що на Росію можуть чекати руйнівні економічні наслідки.
  • 10 грудня президент Зеленський заявив, що Путін запевнив Байдена в тому, що Росія не вторгатиметься в Україну.