NASA запустило нову систему моніторингу астероїдів для розрахунку ризиків зіткнення із Землею

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) запустило нову систему моніторингу астероїдів Sentry-II, яка розраховує ймовірність їх зіткнення із Землею протягом наступних 100 і більше років.

Як повідомляється на сайті NASA, Sentry-II замінила запущену у 2002 році систему Sentry і тепер враховує фактор ефекту Ярковського — слабкий реактивний імпульс астероїдів, який зʼявляється при нагріванні поверхонь. Sentry цього ефекту не враховувала, тому вченим доводилося вручну аналізувати «особливі випадки». Зазначене явище може впливати на траєкторію астероїдів у майбутньому.

Sentry-II також точно розраховуватиме ймовірність зіткненняіз Землею астероїдів, які перебувають на дуже близькій відстані. Sentry цього робити не могла.

Крім цього, NASA запустило сайт Eyes on Asteroids, на якому відображені всі виявлені астероїди, зокрема 2 200 потенційно небезпечних для Землі, та їхні траєкторії. Дані сайту постійно оновлюються.

  • 24 листопада NASA та SpaceX успішно запустили місію апарату DART, який повинен збити астероїд восени 2022 року. Учені вперше в історії перевірять спосіб захисту Землі від астероїдів контрольованим тараном.
  • Наразі Землі ніщо не загрожує, але, за даними вчених, навколо нашої планети до 40% усіх близьких астероїдів здатні «стерти в порошок» цілі мегаполіси. Існує ймовірність в 1%, що в найближчі 100 років Земля «отримає удар» від 100-метрового чи більшого астероїда. За оцінками фахівців, такі небесні тіла можуть завдати непоправної шкоди, а більші тіла — негативно вплинути на всю земну цивілізацію.