Ізраїль закінчив будівництво підземної стіни на кордоні із сектором Гази

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Ізраїль закінчив будівництво підземної стіни на кордоні із сектором Гази, яке розпочали після підземного нападу ХАМАС на країну у 2014 році. Реалізація проєкту тривала 3,5 року.

Reuters пише, що конструкція складається з надземного паркану, підземної стіни, морських загороджень, радарних систем та кімнат управління. Крім того, система оснащена сотнями камер та інших сенсорів уздовж 65 км.

Важливо, що датчики, які розміщені на стіні, здатні помічати вторгнення у акваторію моря та вмикати дистанційні механізми «знищення» нападників. Яка глибина стіни, невідомо.

Міністр оборони Ізраїлю Бені Ґантс заявив, що таке загородження є інноваційним та високотехнологічним проєктом, який унеможливлює один із видів нападу ХАМАС на Ізраїль.

  • З часу проголошення незалежності у 1948 році Ізраїль перебуває у стані конфлікту з сусідніми арабськими країнами. Ситуацію погіршує і боротьба з палестинцями, які є арабами, однак не мають власної держави та територій. Арабські країни вважають Ізраїль загарбником Палестини й агресором, який пригноблює права палестинців.