Представниця парламенту: Віктор Янукович подав позов до Верховної Ради не в той суд

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Утеклий експрезидент України Віктор Янукович подав позов до Верховної Ради, оскарживши ухвалу за 2014 рік, не до того суду.

Про це повідомила представник Ради у Конституційному суді Ольга Совгиря.

У позові Янукович вимагає визнати «відсутність компетенції [у парламенту] встановлення факту самоусунення» його від управління країною, після чого було призначено позачергові вибори президента.

Позов зареєстровано в Окружному адміністративному суді Києва. Совгиря зазначила, що позов подано не до того суду, оскільки оскарженням актів та рішень Ради займається Верховний суд, а не ОАСК. За її словами, це може свідчити про «штучну зміну підсудності цього позову шляхом маніпуляцій із формулюванням позовних вимог».

За даними «Бабеля», Янукович подав позов від себе, а не через адвокатів. До ОАСК він надійшов 29 листопада.

  • 5 листопада Державне бюро розслідувань повідомило Віктору Януковичу, якому дали 13 років вʼязниці, про нову підозру як керівнику організованої злочинної групи.
  • Щодо експрезидента відкрито ще низку проваджень. Ідеться про узурпацію влади, держзраду у справі «Харківських угод», заволодіння урочищем «Межигірʼя» та комплексом будівель у Пущі-Водиці, заволодіння лісомисливським господарством у селі Сухолуччя, фальсифікацію результатів голосувань за «диктаторські закони», отримання хабаря від друкарні «Новий світ» та про накази правоохоронцям розігнати учасників Революції Гідності.