У Криму окупанти два місяці утримували в підвалі карцеру українського політв’язня Андрія Захтея

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
У Криму окупанти два місяці утримували в підвалі карцеру українського політв’язня Андрія Захтея

Людмила Денісова в Telegram

Український політв’язень Андрій Захтей два місяці провів у підвалі карцеру виправної колонії суворого режиму № 1 в окупованому Росією Сімферополі. Таке «покарання» йому призначили за нібито порушення режиму.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денiсова.

«Попри проблеми зі здоровʼям, український громадянин був змушений перебувати в нестерпних умовах холоду і сирості. Андрій має хронічні захворювання, виразку шлунку, скаржиться на болі у спині через травму хребта, оніміння рук і ніг», — зазначила омбудсман.

За її словами, ці дії з боку адміністрації колонії суперечать Конвенції про захист прав людини і основних свобод, схвалених Економічною та Соціальною радою ООН.

Денісова звернулась до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням забезпечити українцеві належні умови тримання та надати необхідну медичну допомогу.

  • Андрія Захтея затримали в ніч з 6 на 7 серпня 2016 року в районі села Суворове у Криму. За версією ФСБ, він нібито мав зустріти диверсійну групу Головного управління розвідки України, що готувала вибухи на півострові. Разом із Захтеєм окупаційна влада затримала Євгена Панова. Обох українців деякий час тримали в московському СІЗО «Лефортово», потім повернули до Криму. Політвʼязні розповідали, що після затримання їх жорстоко катували, зокрема два дні струмом. «Верховний суд Криму» засудив Андрія Захтея до шістьох з половиною років позбавлення волі.