Кремль: Транзит газу через Україну після 2024 року продовжать, якщо будуть покупці

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Кремлі умовою продовження транзиту газу через Україну після 2024 року назвали наявність покупців на це паливо.

Про це заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков, передають РИА Новости.

«Я хочу лише нагадати заяву президента Путіна про те, що для того, щоби щось транзитувати, потрібно це продати, потрібно мати кінцевих покупців у Європі, для кого здійснюватиметься цей транзит у результаті», — відповів Пєсков на прохання прокоментувати слова голови компанії «Нафтогаз України» Юрія Вітренка про те, що РФ не хоче вести відповідні переговори.

Пєсков заявив, що питання «транзитних справ» слід адресувати «Газпрому». За його словами, «поки що «Газпром» не визначився» щодо лінії транзиту.

  • На тлі майбутнього запуску російського газопроводу «Північний потік — 2» Україна наполягає на продовженні транзиту газу. У Росії кажуть, що готові, але чітких відповідей не дають.
  • Раніше голова НАК «Нафтогаз України» Вітренко заявив, що якщо Росія припинить транзит газу через Україну, то це збільшить шанси на початок повномасштабної війни.
  • 22 жовтня Володимир Зеленський розповів, що Україна запропонувала Росії 50-відсоткову знижку на транзит газу до Європи через українську ГТС. На його думку, збільшення постачання газу дозволить полегшити енергетичну кризу в регіоні. Україна пропонує Європі додатковий транзит 55 мільярдів кубометрів газу за «спеціальними умовами».