Швейцарці на референдумі підтримали використання COVID-сертифікатів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Швейцарії відбувся референдум про необхідність низки карантинних заходів, які запровадив уряд для боротьби з пандемією, зокрема й використання COVID-сертифікатів. Більшість громадян ці заходи підтримала.

Про це пише Euronews.

Швейцарія відома своїм досить частим використанням референдумів як способів прямої демократії для врегулювання найбільш чутливих для населення питань. За весь час пандемії Швейцарія дотримувалася доволі легких карантинних заходів, як порівнювати з іншими країнами Європи. Зокрема, школи у країні були закриті всього кілька тижнів.

Однак рівень вакцинації у країні лишається відносно низьким у Західній Європі — приблизно 66%. Улітку та восени у країні почався спалах захворюваності, тому уряд був змушений запровадити низку жорстких карантинних заходів: відмовився від безкоштовних тестів на коронавірус, запровадив федеральну програму відстеження контактів хворих і COVID-сертифікати, в яких міститься інформація про одужання, вакцинацію або негативний тест. Без цього сертифікату швейцарців не пускають у низку громадських закладів.

Це спричинило масштабні протести у країні, а противники карантину зібрали необхідну для проведення референдуму кількість підписів.

Результати показали, що майже 62% громадян підтримують такі карантинні заходи від уряду, тоді як 38% висловилися проти. Явка на референдумі була доволі високою — 66%.

Аналітики прогнозують, що через таку підтримку на референдумі уряд може вдатися до ще більшого посилення карантину.

Останнім часом у Швейцарії зростає щоденна кількість нових хворих. На початку листопада таких було приблизно дві тисячі, а на кінець місяця — уже 4—7 тисяч.