У Перу знайшли звʼязану 800-річну мумію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

На центральному узбережжі Перу група археологів виявила мумію віком щонайменше у 800 років.

Про це пише Reuters.

Муміфіковані останки належали людині з культури, яка розвивалася на територіях між узбережжям та горами південноамериканської країни. За словами археолога Пітера ван Далена Луни, мумію, стать якої не встановлено, виявили в районі столиці країни Ліми.

«Головною особливістю мумії є те, що все тіло було звʼязане мотузками, а обличчя прикрите руками, що могло бути частиною місцевого похоронного ритуалу», — сказав ван Дален Луна.

За його словами, останки належать людині, яка жила у високогірних районах Анд. «Радіовуглецеве датування точніше визначить вік», — додав архітектор.

Ван Дален Луна додав, що у гробниці також виявили підношення, які включають кераміку, залишки овочів та камʼяні знаряддя праці.

У Перу розташовані сотні археологічних памʼяток культур, які розвивалися до та після імперії інків, яка домінувала у Південній Америці 500 років тому, від південних районів Еквадору та Колумбії до центральних регіонів Чилі.

  • Раніше в Перу в стародавньому місті Чан-Чан археологи виявили останки 25 людей. Тіла були в сидячому положенні й загорнуті у кілька шарів тканини, перший з яких був з бавовни. Разом із ними у могилі виявили 50 керамічних виробів.