Вибух авто у Ліверпулі: терорист готував атаку близько 7 місяців і страждав від психічного розладу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Невдалий терористичний акт у Ліверпулі готувався близько 7 місяців. Поліція розповіла деталі підготовки вибуху та деякі дані про самого терориста.

Про це повідомляє AFP.

За даними контртерористичної поліції, теракт готував нині вже загиблий уродженець Іраку 32-річний Емад аль Суалмін. Він орендував нерухомість у Ліверпулі у квітні 2021 року і з того часу купував елементи для саморобної бомби.

Поліція зʼясувала, що аль Суалмін страждав на психічні розлади, що підтвердив один із його родичів. На цьому ґрунті аль Суалміна у 2017 році заарештували за зберігання ножа, після чого йому довелося пройти курс у психіатричній лікарні. Також відомо, що чоловік раніше прийняв християнство.

Приналежність аль Суалміна до якогось ісламського угруповання поліція не встановила — мабуть, він діяв сам. Попри це, 15 листопада, у Великій Британії підвищили рівень терористичної загрози, а поліція затримала чотирьох людей, які, можливо, можуть бути повʼязані із цим вибухом.

  • 14 листопада в Ліверпулі біля лікарні для жінок вибухнув автомобіль таксі. Водій побачив у пасажира на задньому сидінні пристрій, схожий на вибуховий, і вибіг із авто, закривши в ньому пасажира (Емада аль Суалміна). Таксист зазнав незначних травм, а пасажир загинув на місці. Схоже, таксист запобіг великому теракту.