США підписали угоду на $1 мільярд щодо виробництва ліків від коронавірусу GSK і Vir Biotechnology

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
США підписали угоду на $1 мільярд щодо виробництва ліків від коронавірусу GSK і Vir Biotechnology

Pixabay

США підписали угоду на майже $1 мільярд для виробництва препарату для лікування коронавірусу на основі моноклональних антитіл «Сотровімаб» (Sotrovimab, торгова марка Xevudy) британської фармацевтичної компанії GSK та її американського партнера Vir Biotechnology.

Про це повідомляє агентство Reuters.

За даними GSK, завдяки угоді загальна кількість доз препарату для лікування коронавірусу в усьому світі перевищила 750 тисяч, постачання очікується до 17 грудня.

Агентство не уточнило, скільки доз отримає США. Але зазначається, що 10 тисяч доз призначені для Канади та до 220 тисяч доз — для Європейського Союзу. Також вказується, що Сполучені Штати зможуть придбати додаткові дози до березня 2022 року.

Препарат розроблений на основі моноклональних антитіл, які імітують природні антитіла, що виробляються організмом для боротьби з інфекціями. Його рекомендують для лікування COVID-19 у легкій та середній формі у дорослих пацієнтів і підлітків віком від 12 років та старших, вага яких перевищує 40 кг. Водночас «Сотровімаб» заборонено використовувати для пацієнтів, які госпіталізовані з коронавірусом або потребують кисневої терапії.

Лікування знижує ризик госпіталізації або смерті на 79% у дорослих з COVID-19 легкої та середньої ступеня тяжкості.

  • У травні США дали дозвіл на використання препарату для лікування коронавірусу «Сотровімаб» (Sotrovimab, торгова марка Xevudy). У липні Євросоюз підписав угоду з GSK про постачання до 220 тисяч доз препарату. Першою європейською країною, де його дозволили застосовувати, стала Італія.