Рада ухвалила законопроєкт про медіацію. Що він передбачає

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Верховна Рада на засіданні 16 листопада ухвалила в другому читанні законопроєкт про медіацію. За проголосували 302 народних депутати.

Цей документ закріплює на законодавчому рівні можливості проведення процедури медіації. Вона полягає у добровільному позасудовому врегулюванні конфлікту шляхом переговорів між його сторонами, за допомогою медіатора.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що практика медіації поширена у світі та дозволяє обирати досудові і позасудові способи для вирішення спорів зі збереженням можливості звертатись до суду для їх вирішення.

В Україні медіація з роками почала набувати поширення, однак законодавчо цей інститут не був врегульований.

Тепер процедуру медіації в Україні зможуть застосовувати у будь-яких спорах, які виникають, зокрема, з цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних правовідносин, а також у кримінальних провадженнях під час підписання угод про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим та в інших сферах суспільних відносин.

Медіатором може стати будь-яка фізична особа, яка має вищу освіту та пройшла базовий курс підготовки в Україні або за кордоном

До слова, ухвалення закону про медіацію було однією із абміцій Володимира Зеленського ще до обрання його президентом України.