Оксфордський університет розпочав випробування нової вакцини від вірусу Ебола

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Оксфордський університет у Великій Британії почав випробування нової вакцини від вірусу Ебола.

Про це пише BBC.

Вакцину розробили для боротьби із заїрським і суданським типами вірусу Ебола, які є причиною майже всіх спалахів, викликаної вірусом лихоманки.

Нова вакцина заснована на ослабленій версії вірусу, який був генетично модифікований, тому його реплікація в організмі людей неможлива. Цей метод успішно застосовувався для розробки вакцини Oxford/AstraZeneca від коронавірусу.

На першому етапі випробувань 26 людей віком від 18 до 55 років отримають одну дозу вакцини та перебуватимуть під наглядом протягом шести місяців,. Результати очікуються у другому кварталі 2022 року.

Науці відомі чотири види вірусу Ебола, що викликає лихоманку в людей. З них заїрський варіант є найнебезпечнішим — без лікування він призводить до смерті в 70—90% випадків.

  • Минулого року в серпні в Кот-дʼІвуарі зареєстрували випадок лихоманки Ебола — перший випадок смертельної хвороби у країні з 1994 року.
  • Найбільший спалах вірусу Ебола за кількістю інфікованих стався у 2014—2016 роках у Західній Африці. Кількість жертв перевищила 11 тисяч людей.
  • Перший випадок зараження людини вірусом Ебола зареєстрували на території сучасної ДР Конго в 1976 році. Смертність під час перших спалахів сягала 90%. Завдяки появі вакцини цей показник зараз скоротився майже до 40%.