Суд у Маріуполі арештував екскоменданта катівні «Ізоляція» Дениса Куликовського

Автори:
Олексій Ярмоленко, Софія Телішевська
Дата:

Приморський суд Маріуполя обрав безальтернативний запобіжний захід для коменданта катівні «Ізоляція» Дениса Куликовського — два місяці арешту без права внесення застави. Саме цей бойовик з позивним «Палич» організовував катування полонених у незаконній тюрмі, а також ґвалтував людей та знущався з них.

Про це повідомляє пресслужба МВС.

Так, суд арештував його до 7 січня без можливості внесення застави. Відповідне клопотання внесли прокурори.

Сам Куликовський на суді з журналістами спілкуватися відмовлявся. Він визнав свою провину і сказав, що шкодує про скоєне. Також він розповів, що останні кілька років проживав у Києві, винаймати житло йому допомагали знайомі.

37-річному затриманому інкримінують злочини, передбачені чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 149 «Торгівля людьми»;
  • ст. 258-3 «Створення терористичної групи чи терористичної організації»;
  • ст. 260 «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань»;
  • ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни».

Наразі кримінальне провадження стосовно нього передали для проведення досудового розслідування слідчому відділу другого управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, 9 листопада у Києві правоохоронні органи затримали бойовика Дениса Куликовського з позивним «Палич», який був комендантом катівні «Ізоляція» в окупованому Росією Донецьку.

  • У червні 2014 року в окупованому Донецьку бойовики захопили культурний і мистецький центр «Ізоляція», розташований на території колишнього заводу. Після захоплення вони облаштували там військову базу і не дали змоги засновникам вивезти арт-об’єкти та майно фонду.
  • На тому місці бойовики організували незаконне утримання мирних жителів і полонених зі Збройних сил України. Вони жорстоко поводились з полоненими, застосовували до них психологічне та фізичне насильство, катували та примусово залучали до праці.
  • За даними Офісу генпрокурора, наразі викрито ключовий керівний склад незаконного місця позбавлення волі та основних виконавців злочинів, вчинених там. Загалом вже 15 фігурантам заочно повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни на території «Ізоляції» та встановлено близько 170 постраждалих.