Павло Рябікін пояснив, чим займається у Міністерстві стратегічної промисловості, яке депутати називають «валізою без ручки»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Колишній глава Державної митної служби, а зараз новопризначений міністр з питань стратегічних галузей промисловості Павло Рябікін в інтервʼю «Бабелю» відповів, чому його відомство депутати між собою називають «валізою без ручки» та які питання він зараз у ньому вирішує.

Що стосується «валізи без ручки», то Рябікін зазначив, що створити міністерство з нуля — складна робота, однак воно почало працювати.

«Воно визначає та реалізує політику у сфері оборони, оборонної промисловості та оборонного замовлення. Щодо документації, підготовленої міністерством і яка вийшла на різні рівні затвердження, напевно, зроблено чимало. Але щоб це працювало, потрібно ухвалити нормативну базу, яка дозволить імплементувати політику в життя. До цього етапу міністерство ще не дійшло. Очевидно, рік — це період, який чомусь виявився недостатнім для розробки цієї документації. Перше завдання — довести розпочате до кінця», — пояснив Рябікін.

Зараз же міністр вирішує інфраструктурні питання: «недоукомплектовано близько 40% штату, але є проблема — та будівля, в якій розташоване міністерство, не дозволяє розмістити всіх, тобто людей не приймають на роботу, бо їх немає де садити».

Що стосується заборгованості із зарплат перед оборонними підприємствами, то, за словами Рябікіна, вирішити це питання може допомогти корпоратизація «Укроборонпрому»: якщо реалізувати відповідний закон, можна розраховувати на додаткові джерела прибутку.

  • 4 листопада 2021 року Павла Рябікіна призначили на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. Він встиг попрацювати в різних відомствах і сферах. За президента Віктора Ющенка був заступником міністра транспорту і надзвичайним і повноважним послом України в Данії. У 2014—2015 роках працював заступником голови Київської міськдержадміністрації Віталія Кличка. З 2017-го до листопада 2020-го керував державним аеропортом «Бориспіль». 18 листопада 2020 року Кабінет міністрів призначив Павла Рябікіна головою Державної митної служби.
  • До цього тричі був обраний народним депутатом (у 2000—2002 і у 2002—2005 роках як безпартійний, у 2012—2014 роках від УДАРу). У 2005—2006 був заступником міністра транспорту і зв’язку.