Глава МОЗ Віктор Ляшко обрав кандидата на посаду голови Нацслужби здоров’я

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко буде рекомендувати Кабінету міністрів призначити на посаду голови Національної служби здоровʼя України (НСЗУ) Наталію Гусак.

Про це він розповів журналістам після співбесіди з кандидатами 5 листопада, передає Інтерфакс-Україна.

«Я хотів би на цій посаді бачити людину зі сторони, яка не була в НСЗУ. Тому і за результатами співбесіди, і за результатами спілкування з усіма спостерігачами я обрав Наталію Гусак, яка є сьогодні заступником голови Чернівецької обласної держадміністрації», — пояснив Ляшко.

За його словами, Гусак мала найвищу кількість балів за результатами конкурсу, до того ж більшість спостерігачів, які були присутні на співбесідах, віддали свої голоси за неї.

«У неї досвід управлінський. Моя ідеологія, яку я озвучив: НСЗУ в свій час розвивалася як стартап. У них був лідер-візіонер, який рухав вперед і розумів, для чого потрібно, щоб була створена Нацслужба здоров’я. Сьогодні вона вийшла на центральний орган виконавчої влади, який оперує бюджетом — наступного року буде 158 млрд гривень», — заявив міністр і наголосив на «величезній відповідальності» нового очільника Нацслужби.

Зазначимо, на другому місці за результатами конкурсу та співбесіди був в. о. глави НСЗУ Дмитро Самофалов, третьою — заступниця голови НСЗУ Тетяна Бойко.

Наталія Гусак раніше була регіональним координатором з підтримки реформи охорони здоровʼя в Чернівецькій та Івано-Франківській областях програми «ULEAD з Європою». З січня 2020 року є заступником голови Чернівецької ОДА, курирує медичний напрямок, а також очолює госпітальну раду.

  • Нацслужбу здоровʼя було створено наприкінці грудня 2017 року. Вона є важливим органом в імплементації положень медичної реформи. З нею повинні підписувати угоди медустанови, лікарі яких будуть отримувати компенсацію з бюджету за кожного приписаного до них пацієнта.
  • Після звільнення у 2019 році Олега Петренка НСЗУ очолювали тимчасові керівники. Спершу обовʼязки глави служби поклали на Оксану Мовчан, а в серпні 2020 року — на Андрія Віленського.
  • 14 липня 2021 року Кабінет міністрів призначив Дмитра Самофалова тимчасовим виконувачем обовʼязків голови НСЗУ. Після цього було оголошено конкурс на посаду голови Нацслужби здоров’я, перші чотири спроби успіхом не увінчалися.