Розкрадання в оборонці: фігурант справи Віталій Жуков очолив бюро, яке розробляє боєприпаси для «Укроборонпрому»

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Розкрадання в оборонці: фігурант справи Віталій Жуков очолив бюро, яке розробляє боєприпаси для «Укроборонпрому»

Віталій Жуков

Укроборонпром

Один із підозрюваних у справі про корупційні схеми з «Укроборонпромом» Віталій Жуков очолив «Спеціальне конструкторське бюро Вектор-В», яке розробляє боєприпаси для гранатометів. Відтак, після скандалу з оборудками на закупівлях в оборонці Жуков знову повертається до співпраці з «Укроборонпромом».

Про це стало відомо після брифінгу підприємств, присвяченому початку виробництва боєприпасів ВОГ-17В в Україні.

«Сьогодні в Україні нарешті з’явилося власне виробництво боєприпасів для гранатометів, яке має замкнутий цикл. Для нашого Спеціального конструкторського бюро це успіх, а для України — безперечна перемога та приклад ефективного державно-приватного партнерства», — наголосив керівник СКБ «Вектор-В» Віталій Жуков.

Зі свого боку «Укроборонпром» пояснив, що наразі ЗСУ «відчувають гостру нестачу боєприпасу ВОГ-17В», тому підприємство уклало відповідний контракт.

«У підсумку створено 30 мм постріл для автоматичного станкового гранатомету АГС-17», — зазначив Роман Забарчук, заступник директора з безпеки «Укроборонпрому», і наголосив, що наразі немає жодного судового рішення, яке забороняє вести перемовини або укладати контракти з компанією «Вектор-В».

Міноборони створило державну комісію, яка зробила висновок про те, що боєприпас успішно пройшов випробування. Наразі готується наказ міністра оборони про прийняття цього виробу на озброєння.

Державний концерн «Укроборонпром» також повідомляє, що Віталій Жуков не є працівником концерну з 13 жовтня 2014 року.

«Маніпуляції деяких ЗМІ не мають під собою жодних підстав», — зазначив концерн.

  • Річ у тім, що Жуков фігурував у справі Свинарчуків, яка оскандалила «Укроборонпром» у 2019 році. Тоді журналісти програми «Наші гроші» розповіли про масштабну схему відмивання грошей з українського оборонного комплексу за можливої участі Олега Гладковського (Свинарчука). Уже 2 квітня Генпрокуратура оголосила про досудове розслідування щодо фактичних власників «Оптимумспецдеталь» — Андрія Рогози та Віталія Жукова.
  • У листопаді того ж року місцевий суд ухвалив рішення не звільняти від відповідальності підозрюваних Жукова та Рогозу. 5 травня 2020 року Вищий антикорупційний суд відпустив Жукова, обравши як запобіжний захід заставу розміром 5,25 мільйона гривень.
  • Уже в березні 2021 року ВАКС звільнив Жукова від відповідальності у звʼязку із закінченням термінів давності.